Nämä asiat askarruttavat hoitajan vastaanotolla
Eteisvärinäpotilaat pohtivat muun muassa, miten kiireellä hoitoon pitää hakeutua, voiko eteisvärinän kanssa elää normaalia elämää ja voiko kohtaukseen kuolla.
LISÄÄEteisvärinän riskiä voi vähentää
Eteisvärinän riskiä lisäävät muun muassa diabetes, ylipaino ja kohonnut verenpaine. Moniin riskitekijöihin voi vaikuttaa omalla toiminnalla.
LISÄÄEpäsäännöllinen syke on eteisvärinän tyypillinen oire
Eteisvärinä voi tuntua esimerkiksi epätasaisena sykkeenä tai sydämen muljahteluna. Joskus eteisvärinä ei aiheuta lainkaan oireita. Sairaanhoitaja Kirsi Koivu kertoo, miten potilaat kuvailevat eteisvärinäkohtauksen aikaisia tuntemuksiaan.
LISÄÄVertaistukija jaksaa kuunnella
Lähes jokainen sairastunut haluaa kertoa, miten oma sairaus todettiin, miten sitä hoidettiin ja miltä diagnoosin saaminen tuntui.
LISÄÄEteisvärinäpotilaan antikoagulaatiohoito on pysyvä hoito
Mikä on antikoagulaatiohoidon tarkoitus eteisvärinän hoidossa? Miksi antikoagulaatiohoito on pysyvä?
LISÄÄEteisvärinä lisää aivoinfarktin riskiä
Mistä eteisvärinän tunnistaa? Millainen kumppani eteisvärinä on arjessa? Onko eteisvärinä vaarallinen?
LISÄÄSydänmessut houkuttelee tuhansia kävijöitä
Asiantuntijaluennot ja tietoiskut voivat auttaa ymmärtämään oman sairauden monimutkaisiakin syy-seuraussuhteita.
LISÄÄLuonto sydänterveyden edistäjänä
Luonnon terveyttä edistävästä voimasta on saatavilla paljon tutkimustietoa. Dosentti Erja Rappe kannustaa ikäihmisiä ja sydänpotilaita luontokokemusten pariin: “Ihmisen tulisi joka päivä päästä ulos voidakseen hyvin.”
LISÄÄYstävyyssuhteita ja sosiaalista tukea kuntoutusryhmistä
Sydänfysioterapeutti Sari Mikkola vetää vanhuksille suunnattuja liikuntaryhmiä, joissa kuntoutetaan sydänsairaita ja pyritään levittämään ennaltaehkäisevää tietoutta sydänsairauksista.
LISÄÄ5 vinkkiä hyviin päiväuniin
Uni on välttämätöntä, jotta ihmisen kognitiivinen, hormonaalinen ja emotionaalinen tasapaino pysyy vakaana. Turun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri ja Uni-hengityskeskuksen johtaja Tarja Saaresranta kertoo unen vaikutuksesta hyvinvointiin, sekä vinkit hyviin päiväuniin.
LISÄÄIkääntyminen ja muutokset unessa
Mikä on hyvän unen merkitys ihmisen terveydelle? Miksi toinen nukkuu paremmin kuin toinen? Muuttuuko uni ihmisen vanhetessa? Muun muassa näihin, sekä muihin uneen liittyviin kysymyksiin haastattelimme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessoria Timo Partosta.
LISÄÄTee nämä asiat terveytesi eteen
Terveydestään huolehtimisen ei tarvitse olla monimutkaista suorittamista. Terveydenedistäjä Päivi Ronkainen Etelä-Suomen Sydänpiiristä kertoo, miten jo yksinkertaisilla arkisilla valinnoilla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin ja näyttää, miten verenpaineen mittaus käy kätevästi kotona.
LISÄÄSäännöllisyys ja sitoutuneisuus edellytykset onnistuneelle hoidolle
Lääkehoito toteutuu turvallisimmin silloin, kun se on suunniteltu yksilöllisesti ammattilaisen kanssa ja annetuista ohjeista pidetään kiinni.
LISÄÄLiikkumattomuus on vahingollista aivoille
Uni, ravitsemus, liikunta ja sosiaaliset suhteet ovat aivoterveyden neljä keskeistä tekijää. Etenkin arkiliikunnan lisääminen on ikäihmiselle ensiarvoisen tärkeää.
LISÄÄSydänpotilaiden kuntoutus – asiantuntija vastaa
Mistä sydänpotilaiden kuntoutuksessa on kyse? Miksi kuntoutukseen kannattaa hakeutua? Raila Sulasalmi Etelä-Suomen Sydänpiiristä vastaa.
LISÄÄEteisvärinän ja aivoinfarktin riskit
Millainen yhteys eteisvärinällä ja aivoinfarktilla on? Kuinka riskiin voi itse vaikuttaa? Asiantuntijalääkärimme Jussi Leinonen kertoo riskeistä ja niiden vähentämisestä sekä siitä, kuinka voit testin avulla kartoittaa omaa riskiäsi.
LISÄÄMaailman sydänpäivä ja sydänterveyden edistäminen – asiantuntija vastaa
Miksi Maailman sydänpäivää vietetään? Miten omaa sydänterveyttä voi edistää? Haastattelimme Etelä-Suomen Sydänpiirin Päivi Ronkaista.
LISÄÄMonipuolista tukea terveyteen
Lahden Oma Lääkärisi -terveysaseman kehittäjäsairaanhoitaja Meri Karppinen kertoo potilaille pulssin tunnustelun ja liikunnan tärkeydestä, sekä korjaa erheellisiä oletuksia eteisvärinästä.
LISÄÄRinnalla pysyminen on tärkeää toipumisen kannalta
Varsinais-Suomen Sydänpiirin fysioterapeutti Mariitta Vaara tukee sydänsairaiden hyvinvointia monilla eri tavoin. Konkreettiset tulokset kunnon parantumisessa motivoivat sekä hoitajia että potilaita jatkamaan panostamista hyvinvointiin.
LISÄÄMummodisko kumoaa ikäihmisiin liittyviä stereotypioita. ”Tämä ei ole mikään bingoilta!”
Mummodisko tarjoaa ansaitun irtioton arjesta eteisvärinän kanssa. Lue, miten tapahtuma on noussut yleisömenestykseksi.
LISÄÄLiikunta ja muut aktiviteetit tuovat elämään sosiaalisia tilanteita
Kesällä monet eteisvärinää sairastavien liikunta- ja aktiviteettiryhmät ovat tauolla. Onneksi Suomen luonto tarjoaa monipuoliset puitteet jokaiseen makuun.
LISÄÄKotimaisista kesäherkuista voi nauttia huoletta
Suomen kesästä kannattaa ottaa kaikki irti niin sään kuin ruoka-aineidenkin suhteen. Kotimaisia vihanneksia, kalaa ja marjoja on saatavilla runsaasti – niillä saa pöydän koreaksi helposti ja terveellisesti.
LISÄÄModernia ja ihmislähtöistä hoivapalvelua arjen tueksi
Ikäihmisten hoivapalveluissa on suuria eroja. Tärkeää olisi pystyä tarjoamaan tukea vanhuksen ehdoilla ja kiireettömässä ilmapiirissä.
LISÄÄDigitalisaatio yksinkertaistaa oman terveyden seurantaa
Digitalisaatio tuo monenlaista helpotusta arkeen – parhaimmillaan uudenlainen tekniikka tuo lisää itsenäisyyttä ja turvallisuuden tunnetta elämään.
LISÄÄTerveyspalveluiden digitalisoitumisessa on monia mahdollisuuksia
Mitä terveyspalvelujen digitalisoituminen tarkoittaa potilaan näkökulmasta? Mitä hyötyä uudesta digitekniikasta on potilaille? Asiantuntijamme Jussi Leinonen kertoo uusista palveluista terveydenhuollon saralla.
LISÄÄKysytyimmät kysymykset eteisvärinästä: Asiantuntija vastaa
Mikä eteisvärinä on? Mitä riskejä siihen liittyy ja miten niitä voi ennaltaehkäistä? Kardiologian erikoislääkäri Mika Lehto vastaa videolla kysymyksiin eteisvärinästä.
LISÄÄ8 kysymystä eteisvärinästä
Miten eteisvärinä oireilee? Mitkä tekijät altistavat eteisvärinälle? Miten omaa sairastumisriskiään voi pienentää? Kokosimme yhteen yleisimpiä kysymyksiä eteisvärinään liittyen.
LISÄÄRauhoita mieli ja keho
Edistä omaa henkistä ja fyysistä hyvinvointiasi helpoilla vinkeillä, joita voit hyödyntää arkielämässä.
LISÄÄSydänmindfulnessilla sydämen ja mielen hyvinvointia
Stressi rasittaa kehoa ja mieltä ja saattaa aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja. Opettelemalla tunnistamaan stressin ja rauhoittumaan jokainen voi edistää omaa hyvinvointiaan.
LISÄÄSydänpotilaan muistilista matkalle mukaan
Eteisvärinän ei tarvitse olla este lomailulle ja matkustamiselle. Valmistaudu etukäteen ja suunnittele loman aikana tarvitsemasi asiat laatimamme muistilistan avulla.
LISÄÄEteisvärinä ei ole este matkustamiselle
Vakaassa tilassa oleva eteisvärinätaipumus tai sydämen vajaatoiminta ei ole este lentämiselle ja ulkomaanmatkailulle. Matkalle voi lähteä turvallisin mielin, kunhan tekee tarvittavat valmistelut hyvissä avoin.
LISÄÄVinkkejä liikunnan aloittamiseen
Liikunnan merkitys ei vähene kun ikää tulee, vaan päinvastoin kasvaa. Ihminen tarvitsee lihasvoimaa, kestävyyttä ja tasapainon hallintaa läpi elämän.
LISÄÄIkä tai sairaudet eivät ole este liikuntaharrastuksille
Liikunnan aloittaminen saattaa arveluttaa, jos taustalla on ongelmia sydämen tai jonkin muun sairauden kanssa. Sairaudet eivät kuitenkaan estä liikkumista, mutta ne pitää huomioida ja oireita pitää kunnioittaa.
LISÄÄSatavuotiaan Suomi-neidon povessa sykkii saunojan sydän
Suomi ei olisi Suomi ilman salmiakkia, ruisleipää – ja saunaa. Modernin suomalaisuuden ytimessä on edelleen lauantailöylyt perheen kanssa.
LISÄÄVoiko sydänsairas saunoa?
Sauna on suomalaisten lempipaikka rentoutumiseen. Mutta voiko sydän- ja verisuonitaudeista kärsivä mennä saunan lämpöön?
LISÄÄHyvää hikeä pintaan – saunominen edistää terveyttä ja hoitaa sielua
Säännöllinen saunominen vähentää stressiä, hoitaa sydäntä ja laskee verenpainetta. Mutta kuinka usein on syytä saunoa, että terveysvaikutukset olisivat suurimmillaan?
LISÄÄSairastuneen puoliso: Ole terveen itsekäs!
Elämä kääntyy ylösalaisin, kun puoliso sairastuu vakavasti. Silti myös omaisen on syytä muistaa huolehtia hyvinvoinnistaan muutosten keskellä – niin henkisellä kuin intiimillä tasolla.
LISÄÄPuolison sairastuminen koettelee seksielämää: ”Vaikka jotain menetettäisiin, voi tilalle tulla jotain parempaa”
Parisuhteeseen kuuluva läheisyys voi joutua telakalle, kun puoliso sairastuu. Miten löytää takaisin rakkaan iholle pitkään jatkuneen etäisyyden jälkeen?
LISÄÄSairastuminen on aina shokki parisuhteelle: “Mustiakin tuntemuksia voi tulla”
Puolison sairastuminen vakavasti on aina kova paikka niin sairastuneelle kuin puolisolle. Vaikka parisuhde on yllättävän myrskyn silmässä, on tärkeintä pitää keskusteluyhteyttä yllä.
LISÄÄIkäihminen, syö näin – viisi vinkkiä ruokapöytään
Ikäihminen tarvitsee monipuoliseen ruokavalioon riittävästi proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja, myös hyviä rasvoja tarvitaan.
LISÄÄIkäihminen, älä tissuttele turhaan
Yli 65-vuotiaiden ei kannata läträtä liikaa alkoholilla, sillä seuraukset voivat olla erittäin vakavia.
LISÄÄSyömällä lisää elinvuosia ja terveyttä - monipuolinen ruokavalio parantaa ikäihmisten elämänlaatua
Ikäihmisen kannattaa pitää huolta tarpeeksi monipuolisesta ruokavaliosta sekä riittävästä liikunnasta. Näin elämänlaatu pysyy hyvänä, mieli virkeänä ja kroppa vetreänä.
LISÄÄOmainen on eteisvärinäpotilaan tärkein kannustaja ja tukija
Omaisen rooli sisältää vertaistukea, arjen pyörittämistä ja sairastuneen kannustamista – omainen on arjen tsemppari, joka tukee sairastunutta myös huonoina päivinä.
LISÄÄVinkit eteisvärinäpotilaan läheiselle
Eteisvärinädiagnoosi voi järkyttää potilasta syvästi. Potilasta ei pidä jättää yksin ajatuksiensa kanssa, vaan hänen kanssaan kannattaa puhua ja ohjata tarvittaessa vertaistuen piiriin.
LISÄÄVertaistuki antaa voimaa eteisvärinäpotilaan arkeen
Vertaistukea on tarjolla monenlaista ja sen tarve on aina yksilöllistä: Jotkut sairastuneet eivät koe eteisvärinädiagnoosia elämää mullistavana asiana, mutta toisille diagnoosi voi olla iso kriisin paikka.
LISÄÄEteisvärinä on usein oireeton: “Aivoinfarkti ei välttämättä varoittele etukäteen”
Lähes puolet eteisvärinäpotilaista sairastaa tautia tietämättään.
LISÄÄEteisvärinä iskee eniten ikääntyneisiin: “Riski aivohalvaukseen pienenee jopa 80 prosenttia hyvällä lääkityksellä”
Lääkkeiden lisäksi eteisvärinän sairastumisriskiin ja hoitoon voidaan vaikuttaa elämäntavoilla.
LISÄÄEteisvärinä lisää merkittävästi aivoinfarktin riskiä
Kardiologi Sami Pakarinen kertoo, mitä olisi tärkeää huomioida, jotta aivoinfarkti voidaan estää.
LISÄÄ