Bayer

5 vinkkiä hyviin päiväuniin

Uni on välttämätöntä, jotta ihmisen kognitiivinen, hormonaalinen ja emotionaalinen tasapaino pysyy vakaana. Turun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri ja Uni-hengityskeskuksen johtaja Tarja Saaresranta kertoo unen vaikutuksesta hyvinvointiin, sekä vinkit hyviin päiväuniin.

 

Nuku yöunet kunnolla, ja pidä hyvästä uni-valverytmistä kiinni

Päiväunet voivat välillä tulla tarpeellisiksi, mutta yöunet ovat kaikista tärkeimmät. Parhaan mahdollisen unen saavuttamiseksi on kuitenkin monta keinoa.

 

Saaresranta tiivistää: “Säännöllinen vuorokausirytmi takaa parhaan mahdollisen unen ja sen mukaan ihmisen tulisi nukkua. Vuorotyö voi haitata tätä tilannetta, jolloin päivällä nukkuminen on välttämätöntä. Tässä tapauksessa tärkeintä on löytää itselleen oikea tasapaino.”

 

Jos päiväunia nukkuu, kannattaa torkut pitää 10–20 minuutin mittaisina, ja nukkua päiväunia vain yhdet päivässä

Päiväunien pituus pitäisi pitää kohtuullisena, jottei se vaikuta negatiivisesti yöllisen unen laatuun.

 

Yhdet päiväunet riittävät hyvin ja nukkumalla ne päivällä kello 12–15 välillä voi varmistaa, etteivät nokoset myöhäistä normaalia nukkumaanmenoaikaa. Näin säännöllinen vuorokausirytmi pysyy tasaisempana, kun nukkuu pääsääntöisesti samaan aikaan päivästä tai yöstä.

 

Älä juo kahvia tai muita piristeitä klo 14–15 jälkeen

Joillakin on tapana nukkua niin sanottuja tehopäiväunia, jolloin nautitaan kahvia tai muuta piristävää juomaa ja otetaan heti sen jälkeen päiväunet. Tämä voi tuoda hetkellistä piristystä, mutta kannattaa pitää mielessä, että 14–15 jälkeen nautittujen piristeiden myötä voi yöunille nukahtaminen siirtyä ja unen laatu kärsiä.

 

Saaresranta painottaa, että yleisestä yömyssyn nauttimisesta ei unelle ole ainakaan hyötyä. Vaikka yömyssy auttaisi nukahtamaan, alkoholi vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun. Tämä pätee niin yölliseen uneen kuin päiväuniinkin.

 

Jos päiväunille ei ole tarvetta, niitä ei kannata nukkua

Monesti päiväunia saattaa nukkua vain ajanvietoksi: ”Vanhemmiten elämäntilanne muuttuu. Tällöin on enemmän aikaa päiväunille, koska myös luppoaikaa löytyy päivästä enemmän”, kertoo Saaresranta.

 

Päiväunet eivät siis itsessään piristä tai paranna unen laatua. Jos ei nukuta, tai alla on jo yhdet päiväunet, kannattaa nukkumaanmenoa odottaa iltaan asti ja nukkua yöllä kunnolla. Näin univelkaa voi maksella sekoittamatta liikaa normaalia uni-valverytmiä.

 

Kun päiväunetkaan eivät riitä, on hyvä selvittää miksi

Jos täysimittaisten yöunien ja päivällä nukuttujen päiväunienkin jälkeen vielä väsyttää, voi uneliaan olon takana olla jotain, mistä tulisi ottaa selvää.

 

Oli syynä sitten kova stressi tai unisairaus, kannattaa jatkuvan väsymyksen lähde selvittää. Myös ihmisen sairastaessa voi unen tarve lisääntyä, kun keho pyrkii parantumaan.

 

Kysymys kuuluukin, milloin omasta unen tarpeesta tulisi huolestua? Saaresrannan vastaus on lyhyt ja ytimekäs:

 

”Jos on jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuu 8–9 tuntia yössä.”

Tarja Saaresranta

Jaa: