Bayer

Eteisvärinä ei ole este matkustamiselle

Vakaassa tilassa oleva eteisvärinätaipumus tai sydämen vajaatoiminta ei ole este lentämiselle ja ulkomaanmatkailulle. Matkalle voi lähteä turvallisin mielin, kunhan tekee tarvittavat valmistelut hyvissä avoin.

 

Lomamatka ulkomailla tai kotimaassa on parhaimmillaan rentouttava irtiotto arjen huolista, mutta sydänpotilaalle matkailuun saattaa liittyä monia kysymyksiä ja stressitekijöitä. Etenkin lentäminen voi herättää jännitystä ja pelkoa. Terveystalon kardiologin Kristian Paavosen mukaan lentämisessä ei ole riskitekijöitä eteisvärinäpotilaalle, jos kyseessä on muuten perusterve ihminen.

 

- Toki jos kyseessä on ajoittain esiintyvä eteisvärinä ja sen aikana syke on nopea, olo voi olla tukala jos eteisvärinä sattuu alkamaan pitkällä lennolla. Mukana on hyvä olla betasalpaaja-lääkettä, jolla voi tarvittaessa rauhoittaa sykettä eteisvärinän aikana. Kyseinen lääkitys mietitään aina yhdessä lääkärin kanssa ennen matkaa.

 

Hyvä nyrkkisääntö on, että jos suoriutuu 50 metrin kävelystä tai yhden kerrosvälin portaiden noususta ongelmitta, lentomatkustamiselle ei ole estettä. Sen sijaan tuore sydänsairaus tai vastikään muutettu hoito voi olla este ennen kuin tilanne on vakiintunut.

 

Valmistautumisella huoletonta matkantekoa

Monia eteisvärinäpotilaita saattaa askarruttaa mitä käy, jos eteisvärinäkohtaus iskee ulkomailla.

Kelasta ilmaiseksi tilattava eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä samanlaisiin julkisen terveydenhuollon palveluihin kuin kyseisen maan kansalainenkin.

Matkalle lähtijän on hyvä hankkia myös matkavakuutus, joka antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten. Vakuutusyhtiön kanssa tulee selvittää etukäteen, mitä vakuutus korvaa oman sairauden osalta.

Lentäessä tiedot sairaudesta ilmoitetaan lentoyhtiölle MEDIF (Medical Information Form) -lomakkeella, joka löytyy esimerkiksi Finnairin sivulta. Lomake täytetään ja toimitetaan lentoyhtiölle viimeistään kolme päivää ennen suunniteltua lentoa. Annettujen tietojen perusteella lentoyhtiön ilmailulääketieteen asiantuntija tekee lopullisen päätöksen lentomatkan turvallisuudesta. Kun ilmoitus on asianmukaisesti tehty, lentoyhtiö vastaa esimerkiksi ylimääräisen välilaskun kustannuksista.

Lääkkeiden osalta niiden kauppanimet ja vaikuttavat aineet on hyvä olla tiedossa. Lääkkeet on syytä pitää alkuperäispakkauksissa ja ottaa alkuperäiset reseptit mukaan.

 

- Jos on käytössä verenohennuslääke, on syytä olla tiedossa lääkkeen vaikuttava aine ja kauppanimi, jos sattuu vaikkapa verenvuotoa aiheuttava loukkaantuminen. Toki muukin lääkitys tulee olla tiedossa.

 

Mitä muuta eteisvärinään taipuvaisen on hyvä ottaa huomioon matkustaessa ulkomaille?

-  Jos kyseessä on kohtauksittainen eteisvärinä, on syytä välttää aktiviteetteja, jotka sen saattavat käynnistää, Kristian Paavonen neuvoo.

Tärkeintä on kuitenkin ennen kaikkea nauttia matkasta, sillä eteisvärinätaipumuksen ei pidä antaa rajoittaa elämää enempää kuin on välttämätöntä.

Eteisvärinä ei ole este matkustamiselle

Jaa: