Bayer

Vinkkejä liikunnan aloittamiseen

Liikunnan merkitys ei vähene kun ikää tulee, vaan päinvastoin kasvaa. Ihminen tarvitsee lihasvoimaa, kestävyyttä ja tasapainon hallintaa läpi elämän.

 

Jos liikunta on syystä tai toisesta jäänyt ja aloittaminen tuntuu vaikealta, tutustu THL:n tutkija Mariitta Vaaran kuuteen vinkkiin liikunnan aloittamisen helpottamiseksi.

 

  1. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaharrastusta
    Vaikka liikuntaharrastuksestasi olisi pitkä tauko tai aloittaisit aivan ensimmäistä kertaa, parantaa säännöllinen liikunta hyvinvointiasi.
  2. Aloita aina maltillisesti: mieluummin liian keveästi kuin liian rankasti
    Kun saat itsesi liikkeelle ensimmäisen kerran ja jälkeenpäin tunnet hyvää oloa, saat intoa lähteä uudelleen. Kuormitukseltaan sopiva liikunta tuo iloa elämään!
  3. Liikunta ottaa aikaa, mutta antaa paljon
    Vaikka liikuntaharrastukset vievät aikaa, ne tuovat rytmiä ja ryhtiä arkeen. Jos viikko-ohjelmasi on nyt täynnä, luovu jostain ja tee tilaa säännölliselle liikunnalle.
  4. Etsi itsellesi sopiva ohjattu ryhmä, mistä saat tietoa liikunnasta ja saatat löytää lenkkikaverin
    Ohjatuista liikuntaryhmistä saat tietoa liikunnan merkityksestä ja oikeasta tavasta liikkua. Kuntien liikuntatoimet, urheiluseurat ja yhdistykset tarjoavat ikääntyneille suunnattuja ryhmiä. Terveyskeskusten palveluihin voi kuulua eri potilasryhmille suunnattuja liikuntaryhmiä. Ohjattuihin ryhmiin kannattaa lähteä reippaasti mukaan, jotta pääsee harrastuksessa alkuun - ja parhaassa tapauksessa löytää vielä lenkkikaverinkin.
  5. Lisää kuormitusta vähitellen
    Hyvään kuntoon ei ole oikopolkua. Mitä huonommasta kunnosta lähtee liikkeelle, sitä varovaisemmin pitää aloittaa. Rauhallisen alun jälkeen lisätään ensin liikuntaan käytettävää aikaa ja sitten kuormitusta, ei molempia yhtä aikaa.
  6. Liikuntaa on hyvä harrastaa monipuolisesti
    Liikunnalla tulee harjoittaa voimaa, kestävyyttä ja tasapainoa. Liikuntasuosituksen mukaan reipasta kestävyysliikuntaa tulisi harrastaa vähintään 2,5 tuntia viikossa ja lihaskuntoa kahdesti viikossa. Ikääntyneiden liikuntaohjelmaan kuuluu myös viikoittain tasapainoharjoittelu.
Nainen uimassa

Jaa: