Bayer

Ole aktiivinen ja ennakoi riskitekijät

Millainen yhteys eteisvärinällä ja aivoinfarktilla on? Kuinka riskiin voi itse vaikuttaa? Asiantuntijalääkärimme Jussi Leinonen kertoo riskeistä ja niiden vähentämisestä sekä siitä, kuinka voit testin avulla kartoittaa omaa riskiäsi.

 

Aivoinfarktissa verisuonen tukkeuma estää verenkierron aivoissa. Sydänperäiseen aivoverisuonen tukkeumaan on monia syitä – suurin niistä on eteisvärinä. Toisin kuin muista syistä aiheutuneita tukkeumia, eteisvärinästä johtuvia tukkeumia pystytään onneksi ehkäisemään verenohennuslääkkeillä.

 

Eteisvärinä lisää verihyytymien riskiä, ja hyytymät taas lisäävät riskiä saada aivoinfarkti. Hyytymistä estetään käyttämällä verenohennuslääkitystä – lääkityksen tarve arvioidaan yksilöllisesti lääketieteellisellä riskipisteytyksellä, joka on suunniteltu nimenomaan eteisvärinää sairastaville. Riskipisteiden määrän perusteella arvioidaan potilaan veritulpan aiheuttamien liitännäistautien vaaran suuruutta.

 

Mitkä tekijät aiheuttavat eteisvärinää?

Eteisvärinän tärkeimpiin riskitekijöihin kuuluvat mm. ikä, ylipaino, kohonnut verenpaine, diabetes, uniapnea ja monet sydänsairaudet. Koska monet näistä riskitekijöistä ovat ns. elintapasairauksia, voi niihin myös itse vaikuttaa.

 

Riskitekijöiden määrätietoinen hoitaminen onkin erittäin tärkeää, koska siten voidaan vähentää eteisvärinän ilmaantumista ja sen aiheuttamia elämänlaatua heikentäviä oireita. Yhdessä hoitoalan ammattilaisten kanssa selvitetään, mitkä toimet ovat tärkeimpiä henkilökohtaisessa terveydenhoidossa.

 

Eteisvärinä on toisinaan vaikea todeta, sillä se ei välttämättä näy normaaleissa tutkimuksissa mittaushetkellä. Omatoiminen pulssin tunnustelu on oiva keino seurata tilannetta kotona – jos pulssi tuntuu epäsäännölliseltä, ota yhteyttä lääkäriin. Eteisvärinädiagnoosi perustuu rytmihäiriön aikana otettuun sydänfilmiin.

 

Katso tästä ohjeet pulssin tunnusteluun

 

Mitkä tekijät puolestaan nostavat eteisvärinäpotilaan aivoinfarktiriskiä?

Eteisvärinäpotilaan aivoinfarktiriskiä nostavat mm. korkea ikä, kohonnut verenpaine, diabetes, aiempi aivohalvaus tai aivoverenkiertohäiriö, sydämen systolinen vajaatoiminta, tupakointi ja valtimosairaudet, kuten aiempi sydäninfarkti, sepelvaltimotauti, aortankaaren plakki tai vaikea perifeerinen eli ääreisverenkierron valtimosairaus.

 

Aivoinfarktin riskiä voi pienentää huolehtimalla verenpaineesta, liikkumalla säännöllisesti, syömällä terveellisesti ja välttämällä tupakointia. Myös alkoholin liiallisen käytön ja mahdollisen ylipainon vähentäminen on suositeltavaa. ”Jo pienikin ylipainon vähentäminen pienentää aivoinfarktin riskiä”, Leinonen kannustaa.

 

Korkea verenpaine on merkittävä riskitekijä eteisvärinässä ja aivoinfarktissa

Verenpaineen mittaustiheys on yksilöllinen. Etenkin iän myötä verenpainetta on hyvä seurata vuosittain tai puolivuosittain, vaikka terveydentilassa ei olisikaan moitittavaa. Jos arvot ovat koholla, tulisi tehdä pidempiaikainen seuranta. Korkeat arvot ovat myös merkki mennä lääkärin juttusille, jotta arvoja saataisiin laskettua ja näin ehkäistyä mahdolliset sairaudet.

 

Keinot verenpaineen laskemiseen normaalitasolle riippuvat lähtötasoista. Arvoihin voi vaikuttaa elämäntapamuutoksin, esimerkiksi vähentämällä suolaa ruokavaliossa. Jos elämäntapamuutokset eivät riitä, voidaan korkeaa verenpainetta hoitaa myös lääkkeillä.

Ole aktiivinen ja ennakoi riskitekijät

Jaa: