Bayer

Ikääntymisen ei tarvitse merkitä seksin loppua

Kirjoittaja: Elina Tanskanen, Erityistason seksuaaliterapeutti, Sexpo-Palvelut ja Psyykkisen hyvinvoinninkeskus Komppi

 

Seksin harrastamisella ei ole ikärajaa. Jos vain itsestä tuntuu siltä, että tekee mieli olla seksuaalisesti aktiivinen, suosittelen lämpimästi sitä, että antaa mennä! Sitä paitsi osa ihmisistä nauttii seksistä vanhemmalla iällä enemmän kuin koskaan.

 

On kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, että ikääntyminen voi vaikuttaa seksuaalisuuteen eri tavoin. Voi olla, että tarvitsee pidemmän ajan kiihottuakseen, voimat eivät riitä kumppanin hyväilemiseen jollain tälle mieleisellä tavalla tai kokee kipua sellaisessa asennossa, josta ennen on pitänyt. Tällöin on hyvin tärkeä muokata omaa mielikuvaa seksistä – ihmisillä saattaa olla hyvinkin vaativia ja rajoittavia ajatuksia siitä, mitä seksin aikana pitää tapahtua ja miten siitä pitää suoriutua.

 

Mikäli omaa seksuaalisuuden toteuttamista haittaa jokin sairaus, vaiva, niihin käytetty lääkitys tai vamma, siitä kannattaa kainostelematta puhua lääkärin kanssa – voi olla, että parannusta tilanteeseen on saatavilla helpostikin. Niin ikään lääkärin kanssa voi puhua siitä, jos seksiä tekee mieli harrastaa, mutta pelkää sen käyvän terveyden päälle. Tosin hyvin harvoin on tilanteita, joissa seksi olisi pysyvästi kiellettyjen puuhien listalla.

 

Seksuaaliterapeutin vinkit ikääntyneille

 

  • Tekee hyvää päivittää säännöllisesti sitä, mitä nykyisessä elämäntilanteessa tarvitsee ja toivoo seksiltä – voi olla, ettet ole aikoihin pohtinut, mitä haluat. Se, mistä pidämme ja mihin pystymme, vaihtelee, mikä voi johtua niin omasta terveydentilasta kuin ihmisenä kasvamisestakin. Sen vuoksi seksistä puhuminen kumppanin kanssa on niin tärkeää – moni tekee sen virheen, että olettaa tämän pitävän yhä samoista asioista kuin nuorempana tai suhteen alussa.
  • Helliminen, koskettaminen, hierominen, sylitteleminen, silittäminen ja suukotteleminen tekevät kaikki hyvää – useissa tutkimuksissa on todettu, kuinka läheisyys tekee hyvää terveydelle, parantaa mielialaa ja rentouttaa. Mikäli läheisyys on vähentynyt tai kadonnut väliltänne, keskustelkaa ensin siitä, millaista läheisyyttä toivotte ja millaisista hellyydenosoituksista pidätte.
  • On tärkeää muistaa, että kiihottuminen ja seksin haluaminen ovat kaksi eri asiaa. Vaikka kumppanin keho tai oma keho ei kiihotu samalla tavalla kuin ennen, se ei silti tarkoita sitä, etteikö haluaisi seksiä, mikäli niin itse kokee.
  • Suosittelen hankkimaan liukastetta eli arkikielellä liukuvoidetta, sillä siitä on monenlaista apua ja iloa seksissä. Liukasteita myydään niin apteekeissa, isoissa ruokakaupoissa kuin erotiikkaliikkeissä. Liukasteen laatuun kannattaa panostaa, sillä huonolaatuisesta liukasteesta ei ole kuin harmia ja sotkua. Halutessaan liukastetta voi säilyttää esimerkiksi tyylikkäässä pumppupullossa yöpöydällä, jolloin sitä on aina käden ulottuvissa eivätkä ulkopuoliset arvaa, mitä pullossa on. Erotiikkaliikkeiden valikoimia voi olla hyödyllistä tutkia muutenkin, sillä niistä voi löytyä käteviä apuvälineitä, joilla seksi sekä helpottuu että paranee.
Ikääntymisen ei tarvitse merkitä seksin loppua

Jaa: