Bayer

5 vinkkiä ikäihmisen ruokapöytään

Ikäihminen tarvitsee monipuoliseen ruokavalioon riittävästi proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja, myös hyviä rasvoja tarvitaan.

 

Ravinnolla on huomattava vaikutus ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn. Hyvä ravitsemustila ehkäisee sairauksia, nopeuttaa sairauksista toipumista, pitkittää kotona asumisen mahdollisuutta sekä parantaa vireyttä ja elämänlaatua. Näillä viidellä vinkillä koostat monipuolisen ruokavalion joka päivä.

 

 1. Syö kulutuksen mukaan.
  Ikääntyneen ihmisen ruokavalion tulee sisältää energiaa vähintään 1 500 kcal vuorokaudessa – se täyttyy helposti syömällä päivittäin kolme ateriaa ja muutaman välipalan. Jos olet aktiivisesti liikkeessä, ravinnontarve voi olla suurempi. Pyri siihen, ettei painossa olisi vaihtelua.
 2. Riittävästi proteiinia.
  Proteiinien hyväksikäyttö elimistössä heikkenee ikääntymisen myötä. Proteiinia tulisi saada vähintään 80–100 grammaa vuorokaudessa, mikä on noin 1,2-1,4 grammaa painokiloa kohden vuorokaudessa.
 3. Vähennä hiilihydraattien määrää.
  Varsinkin, jos et liiku runsaasti, on hiilihydraattien määrää syytä tarkastella. Muuten seurauksena voi olla painonnousu.
 4. Riittävästi kasviksia päivittäin.
  Ikäihmisen on hyvä syödä kasviksia, marjoja, hedelmiä ja juureksia noin 800 grammaa joka päivä.
 5. Muista hyvät rasvat.
  Tutkimusten mukaan huonolaatuisten rasvojen, sokereiden ja hiilihydraattien käyttö lisääntyy jonkin verran ikäihmisillä. Ravitse elimistöäsi hyvillä rasvoilla kuten öljyllä ja pähkinöillä.
5 vinkkiä ikäihmisen ruokapöytään

Jaa: