Bayer

Luonto sydänterveyden edistäjänä

Luonnon terveyttä edistävästä voimasta on saatavilla paljon tutkimustietoa. Dosentti Erja Rappe kannustaa ikäihmisiä ja sydänpotilaita luontokokemusten pariin: “Ihmisen tulisi joka päivä päästä ulos voidakseen hyvin.”

 

Ikäinstituutin dosentti Erja Rappe on tutkinut luonnon elvyttäviä vaikutuksia ja luonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Luonnolla on hyvinkin paljon vaikutusta terveyteen – niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin.

 

“On todettu, että ihmisillä, jotka liikkuvat paljon luonnossa, on vähemmän mielenterveyden ongelmia. Luonnolla on totta kai myös positiivisia vaikutuksia fyysiseen kuntoon, sillä luonnossa liikkuminen on monipuolista liikuntaa – koordinaatiokyky ja tasapaino harjaantuvat”, Rappe kertoo videolla.

 

Luonnossa liikkuminen voi tarjota myös sosiaalisia kohtaamisia. On havaittu, että luonnossa liikkujat ovat ystävällisiä toisilleen. Saattaapa luontopolulta siis löytää vaikka uuden juttukaverin.

 

Luonnon elvyttävät vaikutukset sydänterveyden kannalta

Rappe pitää säännöllistä luonnossa käymistä tärkeänä osana sydänpotilaan kuntoutusta.

 

“Luonnon kokeminen tutkitusti vähentää stressiä, mikä taas alentaa verenpainetta. Näin pulssi hidastuu ja kortisoli eli stressihormonipitoisuudet alenevat”, Rappe kertoo.

 

Luonnossa myös keskittymiskyky paranee ja ajatus kulkee selkeämmin. Rappen mukaan luontoliikunta saa mielen iloiseksi ja olon virkeämmäksi.

 

“Luonnossa on paljon aistittavaa. On erilaisia lämpötiloja, tuoksuja, voi tuntea tuulenvireen – kaikki tämä aktivoi aisteja ja auttaa kiinnittämään huomion oman itsensä ulkopuolelle. Silloin voi käydä niin, että omat huolet ja murheet lievittyvät.”

 

Asiantuntijan vinkit luonnossa liikkumiseen

Rappen mukaan tärkeintä on liikkua luonnossa kuunnellen omia tuntemuksiaan.
“Jos kuntoutuu sydänkohtauksesta, ei kannata aloittaa kauhean raskaasti”, Rappe neuvoo.

 

Jos arveluttaa lähteä yksin luontoon, voi ottaa selvää oman paikkakunnan järjestöistä ja liikuntaryhmistä, joista on yleensä helppo löytää ulkoilukaveri.

 

“Kännykkä kannattaa pitää aina ladattuna, ottaa tarpeelliset lääkkeet mukaan sekä mahdollinen SOS-kortti tai vastaava, josta käy ilmi omat terveystiedot.”

 

Kuten muuhunkaan liikuntaan, ei luonnossa liikkumiseenkaan tarvitse suhtautua turhan ryppyotsaisesti. Sen kuuluu ennen kaikkea olla iloista ja rentouttavaa puuhaa, eikä luontokokemuksen saadakseen tarvitse aina lähteä kauas.

 

“Luonnon voi kokea jo omalla pihalla”, Rappe sanoo.

Erja Rappe

Jaa: