Bayer

Hoitajan vastaanotolla askarruttavat asiat

Eteisvärinäpotilaat pohtivat muun muassa, miten kiireellä hoitoon pitää hakeutua, voiko eteisvärinän kanssa elää normaalia elämää ja voiko kohtaukseen kuolla.

Sairaanhoitaja Kirsi Koivu ottaa vastaan eteisvärinäpotilaita Linnainmaan terveysasemalla Tampereella. Lue alta, mitkä asiat potilaita askarruttavat ja miten Koivu niihin vastaa.

 

Pitääkö eteisvärinäkohtauksen vuoksi soittaa aina ambulanssi?

 

Ei välttämättä, sillä kohtaus voi mennä ohi itsestään.

 

Jos kohtaukseen liittyy rintakipua tai tajunnan tason alenemista, on ambulanssi syytä kutsua paikalle.

 

Jos kohtaus menee ohi itsestään ja eteisvärinää ei ole aiemmin todettu, voi hoitoon hakeutua omalle terveysasemalle tai päivystykseen.

 

Voiko eteisvärinään kuolla?

 

Eteisvärinäkohtaus voi olla pelottava varsinkin silloin, kun se tulee ensimmäistä kertaa tai jos eteisvärinään liittyy rintakipua. Tällöin kohtauksen voi sekoittaa sydäninfarktiin.

 

Eteisvärinän vaarallisin seuraus voi olla aivoinfarkti. Se voi aiheuttaa vakavan vammautumisen tai jopa kuoleman.

 

Antikoagulaatiohoidolla aivoinfarktin riskiä voidaan tehokkaasti pienentää.

 

Voiko eteisvärinän hoitaa kokonaan pois?

 

Eteisvärinä voidaan yrittää hoitaa oireettomaksi joko lääkityksellä tai rytminsiirrolla. Rytminsiirrossa sydämen rytmi palautetaan normaaliksi sydämen läpi johdetun sähkövirran avulla. Toimenpide suoritetaan nukutuksessa. Sähköisen rytminsiirron lisäksi voidaan käyttää lääkkeellistä rytminsiirtoa.

 

Jos rytmin palauttaminen ei onnistu, on epäsäännöllisen rytmin kanssa tultava toimeen. Tällöin tavoitteena on varmistaa, että rytmihäiriön vuoksi sydämeen jäävä veri ei hyydy. Apuna käytetään antikoagulantteja, jotka pidentävät veren hyytymisaikaa ja estävät näin aivoinfarkteja.

 

Voiko eteisvärinän kanssa elää normaalia elämää?

 

Kyllä voi. Eteisvärinästä huolimatta voi hyvin esimerkiksi matkustaa, urheilla ja saunoa. Toki lääkityksestä pitää huolehtia hyvin.

Hoitajan vastaanotolla askarruttavat asiat

Jaa: