Bayer

Sairastuminen on aina shokki parisuhteelle

Puolison sairastuminen vakavasti on aina kova paikka niin sairastuneelle kuin puolisolle. Vaikka parisuhde on yllättävän myrskyn silmässä, on tärkeintä pitää keskusteluyhteyttä yllä.

 

- Shokki- ja reaktiovaiheessa ei voi vaatia liikoja, vaan pitää antaa sekä itselleen ja puolisolleen aikaa tilanteen kohtaamiseen. Ja ymmärrystä siihen, että yllättävätkin reaktiot kuuluvat asiaan, kliininen seksologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä Lääkärikeskus Aava Helsingistä ja Mehiläinen Helsingistä sanoo.

 

Parisuhde muuttuu aina sairastumisen myötä. Väisälän mukaan sen ei kuitenkaan tarvitse automaattisesti tarkoittaa muutosta huonompaan. Etukäteen on vaikea ennustaa, miten käy.

 

- Osa suhteista ei kestä muutosta, osa suhteista huononee – mutta osa suhteista paranee ja lujittuu. Mitä parempi suhde on lähtökohtaisesti ollut ja mitä paremmin myös negatiivisia asioita on pystytty käsittelemään, sitä paremmat lähtökohdat suhteella on selvitä myös kriiseistä, Väisälä sanoo.

 

Roolit muutoksessa

Totutut roolit pitkässä parisuhteessa saattavat muuttua äkillisesti sairastumisen myötä: puolisosta ja rakastajasta tuleekin yhtäkkiä arjen pyörittäjä ja myötäeläjä, joskus jopa ympärivuorokautinen hoitaja. Potilaasta voi tuntua vaikealta joutua yhtäkkiä hoidettavan rooliin.

 

- Kumppanin suhtautuminen saattaa olla myös yllätys tai jopa pettymys toiselle. Voi tuntua siltä, ettei saakaan tarpeeksi tukea. Toisaalta sairastuneen käytös tervettä kohtaan voi myös olla yllättävää: sairas voi olla katkera toisen terveydestä, mustasukkainen tai eristäytyvä eikä salli itsensä tukemista lainkaan. Mustiakin tuntemuksia voi tulla, Väisälä kuvailee.

 

Tunteista puhuminen tärkeää

Heittelevien tunteiden taustalla on usein pelko. Potilasta saattaa pelottaa mahdollinen kuolema, oma selviytyminen ja tuleva arki sairauden varjossa, puolisoa saattaa ahdistaa pelko yksinjäämisestä ja parisuhteen tulevaisuudesta. Väisälän mukaan pelon tunne voi purkautua monin tavoin. Tärkeintä olisi puhua tunteistaan rakentavasti.

 

- Olisi tärkeää puhua tunteistaan puolisolle sitä kautta, että nyt tuntuu pahalta, ei niin, että sinä olet paha. Tunteista pitää pystyä puhumaan ilman syyttelyä ja pahan olon siirtämistä kumppaniin. Vaikeassa tilanteessa voi myös mennä ammattiauttajalle keskustelemaan, Väisälä sanoo.

 

Parisuhde ja seksuaalisuus koetuksella

Se, miten sairastuminen muuttaa seksuaalisuutta, naiseutta ja mieheyttä, tulee pinnalle yleensä vasta hieman myöhemmin, kun tilanne on tasaantunut. Silti pelot liittyen parisuhteen seksuaalisuuteen ja seksin loppumiseen ovat todella yleisiä. Asiaa voi olla vaikeaa ottaa puheeksi kumppanin kanssa tai terveydenhuollossa.

 

- Seksuaalisuus on alue, mistä ei ole totuttu puhumaan. Se jää usein koko sairauden käsittelyssä syrjään ja voi unohtua. Joskus sairastumisen jälkeen voi mennä aikaa, kunnes aletaan miettimään seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyviä asioita – ja silloin niiden nostaminen tapetille voi tuntua todella haastavalta.

Leenä Väisälä

Jaa: