Bayer

Vertaistuki antaa voimaa arkeen

Vertaistukea on tarjolla monenlaista ja sen tarve on aina yksilöllistä: Jotkut sairastuneet eivät koe eteisvärinädiagnoosia elämää mullistavana asiana, mutta toisille diagnoosi voi olla iso kriisin paikka.

 

Eteisvärinädiagnoosi pysähdyttää ja pelottaa. Sairastuneen ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, sillä vertaistukea on tarjolla sitä tarvitsevalle.

 

Vertaistuen tarve on yksilöllinen asia, jonka tarpeen jokainen sairastunut joutuu itse miettimään.

 

- Jotkut eivät koe eteisvärinädiagnoosia elämää mullistavana asiana, vaan osana elämää. Toisille diagnoosi voi olla taas iso kriisin paikka. Myös lähipiirin ja turvaverkkojen suuruus tai puuttuminen vaikuttaa vertaistuen tarpeeseen, Etelä-Suomen Sydänpiirin terveydenedistäjä Marika Vänskä kertoo.

 

Suomessa on yli 100 000 eteisvärinää sairastavaa ja määrä on kasvussa. Monia diagnoosin saaneita pelottaa ja huolestuttaa tulevaisuus sairauden kanssa. Vänskän mielestä on tärkeää, että vastasairastuneilla olisi mahdollisuus saada vertaistukea jo heti sairaalassa.

 

- Vertaistuen avulla eteisvärinään sairastuneella on mahdollista jakaa sairauden aiheuttamia tuntemuksia. Vertaistuki halutaan tehdä mahdollisimman matalan kynnyksen palveluksi.

 

Vertaistukea on monenlaista

Jotkut sairastuneet hyötyvät eniten vertaistukihenkilöistä, jotka ovat itse kokeneet sydänsairauden tai ovat sydänpotilaiden läheisiä. Vertaistukihenkilöt ovat Sydänliiton valmentamia ja vaitiolovelvollisia.

 

Vertaistukijan kanssa voi keskustella esimerkiksi siitä, mitä on olla sydänpotilas ja miten sairauden kanssa tulee toimeen. Vertaistukea voidaan toteuttaa puhumalla puhelimitse, kirjoittamalla sähköpostin välityksellä tai tapaamalla vaikkapa kahvilassa.

 

- Sydänliiton verkkosivuilla on vertaistukihaku, jonka avulla voi hakea itselleen sopivaa vertaistukihenkilöä. Hakuehdoiksi voi asettaa esimerkiksi sairauden, iän, sukupuolen tai perhetilanteen. Vertaistukihenkilön voi hakea myös toiselta paikkakunnalta, mikäli ei halua sattumoisin törmätä häneen omassa asuinympäristössä, Vänskä sanoo.

 

Arjen pulmat keskiössä ryhmäkeskusteluissa

Sydänyhdistyksissä toimii myös vertaistukiryhmiä, joissa jaetaan kokemuksia elämästä eteisvärinän kanssa. Usein keskustelun aiheena ovat lääkkeisiin liittyvät asiat tai eteisvärinän vaikutus arkeen. Ryhmässä voi puhua omista kokemuksista, mutta hoito-ohjeita ei anneta.

 

Etelä-Suomen Sydänpiirin alueella järjestetään syksyn aikana myös eteisvärinäkiertue, joka koostuu kolmella eri paikkakunnalla järjestettävästä yleisöluennosta. Näillä luennoilla on lääkärin, hoitajan ja potilaan puheenvuorot. Viimeisimmän tutkitun tiedon tuovat asiantuntijat ja vertaistukijat taas kertovat arvokasta kokemustietoa yleisölle.

 

- Kannattaa myös selvittää, onko paikallisella Sydänyhdistyksellä tulossa vastaavia luentoja, Vänskä vinkkaa.

 

Lisätietoja vertaistuesta löytyy esimerkiksi Sydänliiton sivuilta:
http://sydanliitto.fi/kuntoutus-ja-tuki/vertaistuki
ja luennoista: www.etelasuomensydanpiiri.fi

Marika Vänskä

Jaa: