Bayer

Aivoinfarktiriski

Aivoinfarktin syy voi löytyä sydämen toiminnasta

Aivoverenkiertohäiriö ilmenee vuosittain noin 25 000 suomalaisella. Heistä joka neljäs on työikäisiä.

 

Yleisin aivoverenkiertohäiriö on aivoinfarkti, jonka Suomessa saa noin 14 600 joka vuosi. Aivoinfarkti voi johtua aivojen pienten tai suurten suonten taudista tai sydänperäisistä syistä, kuten eteisvärinästä. Sydänperäisissä tapauksissa sydämessä muodostunut veritulppa kulkeutuu aivoihin aiheuttaen tukoksen ja näin ollen aivoinfarktin.*

 

Tutkimusten mukaan eteisvärinästä johtuvat aivoinfarktit ovat lisäksi muita aivoinfarkteja vaikeampia ja vammauttavampia. Ne johtavat myös muita infarkteja useammin kuolemaan.  Riski aivoinfarktiin kasvaa entisestään, jos eteisvärinäpotilaalla on ollut aivohalvaus tai verenkiertohäiriö, hän on vähintään 75-vuotias, hänellä on mitraaliläpän ahtauma ja tekoläppä, hänellä on sydämen systolinen vajaatoiminta, kohonnut verenpaine, diabetes, valtimosairaus, hän tupakoi tai hänellä on munuaisten vajaatoimintaa.

 

Aivoinfarktin uusiutumisen riski on suuri, sillä lähes joka kuudennella potilaalla on uusi kohtaus vuoden sisällä ensimmäisestä kohtauksesta. Jopa 80 prosenttia kaikista aivoverenkiertohäiriötapauksista voitaisiin kuitenkin estää kiinnittämällä huomiota jo etukäteen riskitekijöihin ja niiden hoitoon. Ikäänsä ja sukupuoleensa ei kukaan voi vaikuttaa, mutta esimerkiksi oikea ruokavalio, alkoholinkäytön ja tupakoinnin vähentäminen, liikunta ja painonpudotus sekä verenpaineen alentaminen auttavat ehkäisemään aivoverenkiertohäiriöitä.*

 

Miksi sydänvaiva aiheuttaa ongelmia aivoissa?

Eteisvärinä on tavallisin pitkäkestoisin rytmihäiriö Suomessa. Eteisvärinässä sydämen eteisten sähköinen toiminta on epäsäännöllistä ja niin nopeaa, ettei pumppaavaa ja eteenpäin vievää liikettä sydämen kammioihin ehdi syntyä. Eteiset kirjaimellisesti värisevät rytmisen liikkeen sijaan. Eteisvärinässä sydämen pumppausteho pienenee jopa kolmanneksella.

 

Eteisvärinän vuoksi sydämen vasempaan eteiseen muodostuu herkästi verihyytymä. Hyytymä johtuu siitä, että veren virtaus vähenee värisevässä eteisessä. Seisova veri hyytyy.

 

Hyytymän kasvaessa osa siitä voi irrota ja lähteä liikkeelle. Liikkeelle lähtiessään hyytymät ovat hengenvaarallisia, sillä ne kulkeutuvat herkästi aivovaltimoihin.  Valtimon tukkinut verihyytymä aiheuttaa aivoinfarktin, sillä aivokudos jää ilman verenkiertoa ja happea ja voi aiheuttaa pysyvän kuolion alueella.

 

*Lähteet: www.aivoliitto.fi, www.terveyskirjasto.fi

Eteisvärina infograafi

Jaa: