Bayer

Mikä on eteisvärinä?

ETEISVÄRINÄ (flimmeri) on yleisin sydämen rytmihäiriö. Eteisvärinässä sydämen rytmi muuttuu nopeaksi ja epäsäännölliseksi. Sydämen eteiset kirjaimellisesti ”värisevät” normaalin sykkeen sijaan.

 

  1. Eteisvärinässä sydämen eteisten sähköinen toiminta on epäsäännöllistä ja liian nopeaa. Tämä voi johtaa veren sakkautumiseen ja hyytymän syntymiseen sydämen vasempaan eteiseen.
  2. Verihyytymä saattaa irrota ja lähteä liikkeelle verenkierron mukana.
  3. Jos verihyytymä kulkeutuu aivoihin, se voi aiheuttaa aivoinfarktin. Aivoinfarkti on verihyytymän aiheuttamasta hapenpuutteesta johtuva paikallinen aivovaurio.

 

Eteisvärinään liittyvä aivoinfarkti aiheuttaa keskimääräisesti vakavampia seurauksia kuolleisuuden, invaliditeetin ja sairaalahoidon keston osalta muihin aivoinfarkteihin verrattuna.

 

Eteisvärinä on tavallisin pitkäkestoinen rytmihäiriö Suomessa ja lähes 230 000 suomalaista sairastaa eteisvärinää. Eteisvärinä on yleisintä ikääntyneillä ja peräti 70 prosenttia eteisvärinää sairastavista on yli 65-vuotiaita.

 

Oireeton eteisvärinä

Eteisvärinässä riski ei piile rytmin häiriöissä tai sydämen pumppaustehon vähentymisessä, vaan siinä, että se lisää merkittävästi riskiä aivoinfarktiin. Siksi onkin tärkeää löytää piilevä eteisvärinä ajoissa. Monet piilevää eteisvärinää sairastavat eivät välttämättä edes tiedä asiaa, kunnes sairaus todetaan sattumalta esimerkiksi terveystarkastuksessa.

 

Aivoinfarktiriskin vuoksi kaikkia yli 60-vuotiaita suositellaan tunnustelemaan pulssiaan omatoimisesti ja säännöllisesti. Omatoiminen ja säännöllinen pulssin tunnustelu onkin siksi erittäin tärkeää.

Jaa: