Bayer

Diabetes ja eteisvärinä

Terveyttä edistävillä elintavoilla kuten ruokavaliolla, liikunnalla ja tupakoimattomuudella on merkittävä rooli diabeetikon sydänterveyden edistämisessä. Myös lääkärin antamia lääkehoidon ohjeita on tärkeä noudattaa.

 

Diabetes kehittyy ajan myötä, ja jos diabetesta ei hoideta säännöllisesti, se voi lopulta aiheuttaa erilaisia sydän- ja verisuonisairauksia sekä munuaisten vajaatoimintaa.

 

Diabetesta sairastavilla on merkittävästi suurempi riski sairastua eteisvärinään kuin henkilöllä, jolla ei ole diabetesta. Eteisvärinä puolestaan lisää aivoinfarktin riskiä.

 

 

Alt tag

ETEISVÄRINÄ (flimmeri) on yleisin sydämen rytmihäiriö. Eteisvärinässä sydämen rytmi muuttuu nopeaksi ja epäsäännölliseksi. Sydämen eteiset kirjaimellisesti ”värisevät” normaalin sykkeen sijaan. Tämä voi johtaa veren sakkautumiseen ja hyytymän syntymiseen sydämen vasempaan eteiseen.

Alt tag

Jos verihyytymä kulkeutuu aivoihin, se voi aiheuttaa AIVOINFARKTIN. Aivoinfarkti on verihyytymän aiheuttamasta hapenpuutteesta johtuva paikallinen aivovaurio.

 

Omatoimista ja säännöllistä pulssin tunnustelua suositellaan jos olet yli 60-vuotias.

Aivoinfarktin riskitesti auttaa sinua selvittämään, onko sinulla riskitekijöitä, jotka suurentavat aivoverenkiertohäiriön tai muun veritulpan riskiä.

 

Oletko menossa lääkärin tai hoitajan vastaanotolle? Lue lisää vinkkejä miten vastaanotolle kannattaa valmistautua.

Lähteet:

  • Terveyskylä, Diabetestalo. https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo, (viitattu 6.10.2022) Return to content
  • Laakso M. Cardiovascular disease in type 2 diabetes from population to man to mechanisms: the Kelly West Award Lecture 2008. Return to content
  • Chugh SS, et al. Worldwide Epidemiology of Atrial Fibrillation. A Global Burden of Disease 2010 Study. Circulation 2014;129(8):837-47 Return to content

Mikä on eteisvärinä?

Tutustu tarkemmin eteisvärinään.

Pulssin tunnustelu

Tutustu ohjeisiin pulssin tunnustelusta.

Oireet ja riskitekijät

Lue lisää eteisvärinän oireista ja opi mihin riskitekijöihin voit itse vaikuttaa.

Aivoinfarktin riskitesti

Selvitä onko sinulla riskitekijöitä, jotka suurentavat aivoverenkiertohäiriön tai muun veritulpan riskiä.

Tietoa eteisvärinästä esite

 

 

Jaa: