Mikä on diabeteksen munuaistauti?
Diabeteksen munuaistauti on diabeteksen aiheuttama krooninen munuaissairaus. Muun muassa pitkäkestoinen korkea verensokeritaso ja kohonnut verenpaine vaikuttavat taudin syntyyn.
Diabeteksen munuaistaudille on tyypillistä, että virtsaan erittyy sinne kuulumatonta valkuaista eli proteiinia. Tästä käytetään nimitystä valkuaisvirtsaisuus tai albuminuria.
Tauti voi myös ilmetä munuaisten toimintakyvyn heikkenemisenä eli vajaatoimintana. Tällöin munuaisten kyky suodattaa ja poistaa kuona-aineita elimistöstä heikkenee.
- Diabeteksen munuaistauti on etenevä sairaus. Tämä tarkoittaa, että ilman hoitoa munuaisten toimintakyky hiljalleen heikkenee. Hoitamattomana tauti voi johtaa dialyysin eli keinomunuaishoidon tai munuaissiirteen tarpeeseen. Taudin etenemistä voidaan hidastaa hoidolla.
- Alkuvaiheessa diabeteksen munuaistauti on pitkään oireeton, eikä sitä siksi voi itse havaita. Oireita voi ilmaantua vasta kun tauti on edennyt pitkälle. Säännöllinen laboratorioseuranta on tärkeää, jotta diabetesta sairastavan munuaisvauriot voidaan havaita ja tautia voidaan hoitaa ajoissa.
Diabeteksen munuaistauti on diabeteksen liitännäissairaus. Muita diabeteksen liitännäissairauksia voivat olla verenpainetauti, sydän- ja verisuonisairaudet sekä silmäsairaudet. Taudista käytetään myös nimeä diabeettinen nefropatia.
Mihin munuaisia tarvitaan?
Munuaisilla on useita elintärkeitä tehtäviä. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy.
Munuaiset toimivat elimistön puhdistamona. Ne poistavat ylimääräistä nestettä, suoloja ja kuona-aineita suodattamalla verta ja poistamalla tarpeettomat aineet virtsan mukana. Myös osa lääkeaineista poistuu elimistöstä munuaisten kautta.
Munuaisilla on myös muita tehtäviä. Ne muun muassa erittävät hormoneja, joita tarvitaan punasolujen tuotannossa ja verenpaineen säätelyssä, sekä tuottavat aktiivista D-vitamiinia, jota tarvitaan luuston muodostukseen.
Munuaisten elintärkeitä tehtäviä
- Poistavat nestettä ja kuona-aineita
- Säätelevät verenpainetta ja happo-emästasapainoa
- Ohjaavat punasolujen muodostumista
- Tuottavat luuston terveydelle tärkeää D-vitamiinia
Lähteet:
Diabeteksen munuaistauti. Terveyskylä, Diabetestalo. https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo/diabeteksen-lisasairaudet/diabetes-ja-munuaiset/diabeteksen-munuaistauti (viitattu 9.8.2024)
Munuaisen tehtävät ja toiminta. Munuais- ja maksaliitto. https://muma.fi/munuaiset/munuaisen-tehtavat-ja-toiminta (viitattu 9.8.2024)
Tarnanen K, Metsärinne K, Niskanen L, Komulainen J. Diabeteksen munuaistauti. Käypä hoito -suosituksen potilasversio. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. www.kaypahoito.fi (viitattu 9.8.2024)