Bayer

Flimmeridiagnoosi tuli yllätyksenä

Heikki kärsi yskästä, hengenahdistuksesta ja epämukavan voimakkaasta sykkeestä kauan ennen diagnoosia. Kun eteisvärinä todettiin ja hoito saatiin sopivaksi, oireet ovat vähän helpottaneet.

 

Heikki Laukkanen oli vaeltamassa Kolilla, kun vointi yllättäen heikkeni ja hän pelkäsi matkan jäävän siihen. Mieleen ei tullut, että kyse voisi olla jostain vakavasta, kuten sydänviasta, ja siksi hän jatkoi tuttuun tahtiin. Hengästyksen ja huimauksen hän ajatteli johtuvan huonosta kunnosta, johon auttaisi aktiivisuuden lisääminen. ”Ei sitä tule ajatelleeksi, että vika voisi olla sydämessä. Siksi flimmeri voi tulla yllätyksenä.”

 

Tilanteen pahentuessa ja sykkeen noustessa Heikki meni lääkäriin ja pääsi suoraan EKG:hen. Tulosten pohjalta lääkäri pystyi ohjaamaan Heikin suoraan jatkotutkimuksiin Malmin sairaalaan, ja tutkimukset paljastivat eteisvärinän.

 

Sopivalla lääkityksellä ja läheisten tuella elämä on lähes normaalia

Rytminsiirto ei Heikillä poistanut eteisvärinää, mutta lääkehoito on tasoittanut tilannetta. Nykyään oireet vaivaavat harvemmin, joskus öisin kohtaus saattaa herättää.

 

Perheen tuki on Heikille tärkeää, ja hän itse puolestaan toimii vertaistukihenkilönä Meilahden sairaalalla. Vertaistukihenkilöt saavat paljon ohjausta, josta oppii myös itselle hyödyllisiä asioita. ”On tärkeää jakaa tietoa eteisvärinästä, jotta muut osaavat ennakoida mahdollisen sairauden”, Heikki toteaa.

 

Vertaistukitoiminnan kautta ja lukemalla alan julkaisuja Heikki on tutustunut eteisvärinän oireisiin ja oppinut seuraamaan omaa terveydentilaansa esimerkiksi pulssia tunnustelemalla. Näin hän osaa reagoida tilanteeseen ja olla tarvittaessa yhteydessä lääkäriin.

 

Liikaa ei saa rehkiä, pitää muistaa oma tahti

Heikki on saanut kutsun vertaistukitoiminnan kokemusasiantuntijaksi, johon kuuluu paljon koulutusta. Hän vielä harkitsee osallistumista, sillä oma jaksaminen pitää muistaa aktiviteetteja valitessa. Jaksaminen voi vaihdella, ja varsinkin aamuisin Heikki ottaa mielellään rauhallisesti. ”Omassa tahdissa asiat kannattaa tehdä, niin ei ala heikottaa”.

 

Silloin tällöin saattaa ilmetä myös yllättäviä pyörtymisiä, mikä Heikin pitää muistaa esimerkiksi liikkuessa paikasta toiseen. On hyvä tiedostaa pyörtymisriskin olemassaolo, jolloin tilanteisiin voi valmistautua ja tehdä matkoja sopivassa tahdissa. Pyörtyilyn syytä vielä tutkitaan.

 

Kesällä Heikki rauhoittuu mielellään poikiensa kesämökillä. Luonnossa oleilu auttaa myös kuuman ilman aiheuttamaan tukaluuteen.

 

Tyrän leikkauksen jälkeen tuntui, ettei hän kesää enää näkisi. Nyt on menossa jo toinen kesä leikkauksen jälkeen, ja vointi on yhtä hyvä kuin ennen leikkausta. ”Koskaan ei voi tietää, kuinka käy. Pitää osata nauttia niistä hetkistä, jotka Luoja suo, ja olla kiitollinen”.

Heikki Laukkanen

Jaa: