Bayer

Musiikki ja vieraat kielet pitävät virkeänä

Rap-mummo Eilana tunnettu 82-vuotias Eila Nevanranta pysyy virkeänä oikeanlaisella ravinnolla ja aivonystyröitä kutittelevilla harrastuksilla.

 

Eila kertoo iän myötä kiinnittäneensä paljonkin huomiota aivojen hyvinvointiin.

 

– Totta kai olen ruvennut välittämään siitä, sillä muisti heikkenee iän myötä. Pyrin syömään terveellisesti: välttelen esimerkiksi kovia rasvoja. Yritän liikkua joka päivä ainakin puoli tuntia, vaikka osteoporoosi ja skolioosi hieman haittaavatkin liikkumista. Uskon, että liikunta pitää vireänä ja vaikuttaa jopa muistiin.

 

Tärkeänä asiana Eila pitää myös lukemista. Tällä hetkellä kesken on filosofinen kirja, jossa käsitellään onnellisuutta ja myötätuntoa.

 

– Minusta on ihanaa lukea kirjasta pieni pätkä hetki aamulla. Se virittää aivot hyvälle taajuudelle.

 

Uusi ura 76-vuotiaana

Eila ei ole ikinä välittänyt ikään liittyvistä odotuksista. Saman neuvon hän haluaa antaa muillekin: ei pidä ikinä ajatella, että olisi liian vanha tekemään jotakin. Rap-musiikista Eila innostui vasta myöhemmällä iällä.

 

– Olen aina pitänyt rytmimusiikista. 80-luvulla kuulin radiosta newyorkilaisen Grandmaster Flash and the Furious Five -yhtyeen kappaleen, joka teki minuun vaikutuksen. Yhtye räppäsi heille tärkeistä asioista. Silloin mieleeni tuli ajatus, että tässähän olisi keino, jolla minäkin voisin päästä sanomaan mielipiteeni asioista.

 

Meni kuitenkin vielä usea vuosi, ennen kuin Eila alkoi itse räppäämään (ks. myös Mummo Rap). Eräänä kesänä Eila kiinnitti huomiota hänen kotiseudullaan Helsingissä sijaitsevan Sinebrychoffin puiston roskamäärään. Puisto oli etenkin viikonlopun jäljiltä täynnä roskia. Syntyi Roska-rap, Eilan ensimmäinen rap-biisi, jonka hän teki 76 vuoden iässä. Roska-rap sai nopeasti huomiota, ja pian Eila oli jo Kympin uutisissa.

 

Vaikeinta räppäämisessä on Eilan mukaan saada sanoitukset rytmilliseen muotoon. Sanoittaminen on tervetullutta haastetta aivoille: sanavarasto laajenee, kun joutuu miettimään keskenään rimmaavia sanoja. Eila myöntää, että viime aikoina räppääminen on kuitenkin jäänyt vähemmälle, ja hän keskittyy enemmän ideoimaan biisinaiheita muille tekijöille.

 

Pokkaa tehdä asioita

Musiikin lisäksi vieraiden kielten puhuminen pitää Eilan vireänä.

 

– Olen ollut herkkä oppimaan kieliä ja ulkomaillakin on tullut asuttua. Englantia ja ruotsia puhun hyvin. Myös saksan kieli taittuu, sillä asuin Wienissä nuoruudessani. Eikä minua Espanjassakaan myydä, Eila naureskelee.

 

Entä mitä vinkkejä Eilalla on ikätovereilleen, jotka miettivät, miten voisivat pitää aivoistaan ja vireydestään enemmän huolta?

 

– Tekee asioita niin hyvin kuin jaksaa. Totta kai monille tulee fyysisiä hidastuksia, eikä itseltään voi vaatia liikaa.

 

Tärkein neuvo, joka Eilalla kuitenkin on antaa, on olla välittämättä muiden mielipiteistä.

 

– Monet pelkäävät, että nolaavat itsensä tai etteivät voi tehdä jotakin asiaa enää tietyn ikäisenä. Jos en olisi kehdannut alkaa räpätä seitsemänkymppisenä, olisin luultavasti hyytynyt jo ajat sitten.

Musiikki ja vieraat kielet pitävät virkeänä

Jaa: